Om Filformat

Bild och text kan vara sparade som pixelgrafik eller vektorgrafik.

Vektorgrafik
Är det vi föredrar på allt utom separationer. Motivet är sparat i matematiska formler (kurvor, linjer etc). Det innebär bland annat att när man förstorar bilden bibehålls kvalitén. I dessa motiv kan vi förstärka svaga linjer och ändra färger så att resultatet vid tryck blir bättre. Program som använder vektorgrafik är främst Illustrator (*.ai) och InDesign (*.indd). Vi har Illustrator, senaste version. Filformat som är bra att spara i är *.eps och *.pdf.  Logotyper bör alltid finnas i en vektoriserad version.

Pixelgrafik
Används när man gör fotografier och liknande med oändligt många färger. Hela bilden är uppbyggd av punkter (pixlar) som sitter tätt ihop. 72 dpi innebär att man har 72 punkter på en inch och är det vanliga för bilder på Internet. Vi behöver oftast minst 150 dpi. Man får en känsla om bildens kvalité genom att förstora den 100-200% och se hur kornig den blir. För vanliga (icke separations) motiv är pixelbilder inte ideala. Program som använder pixelbilder är i princip alla utom de som anges under vektorgrafik. Vanligast är Photoshop (*.psd), men även *.jpg och *.tiff räknas hit samt skannade filer. Vi klarar att öppna de flesta vanliga format. Bilder som skapas i Word och Excel ger oftast dålig kvalité och går sällan att jobba med.

Färger

Hos oss tar vi fram färgerna själva, i vårt egna färgkök. Färgerna är vattenbaserade och miljövänliga. Vi föredrar att färger anges i färgskalan PMS (Pantone) solid uncoated. En nyans av orange heter t ex PMS 021u. (U-skalan är för textiltryck). Vi kan även blanda färg efter TPX-skalan, en färgskala som används av ett fåtal, men stora kunder. Vid separationstryck kan det vara aktuellt att trycka efter färgskalan CMYK  (Cyan, Magenta, Yellow och Svart). Som kund kan man skicka hit färgprover som vi kan ha till hjälp när vi blandar färg om man inte har sin färg angiven i PMS/TPX. Det är svårt att exakt återskapa de färger som är tryckt på ett blankt, bestruket material, så skicka gärna exempelvis önskade färger från en tygbit.